2015. ápr 06.

Tévhitek a családállításról (1. rész)

írta: Féderer Ágnes
Tévhitek a családállításról (1. rész)

img_9653.JPG

Mosógép vagy virágtartó?

Nem szabad beszélned az állításról, legalább fél év teljen el 2 állítás között, beleragadhatsz egy szerepbe – jó néhány, a módszer kialakulásának kezdetén, azaz több évtizeddel korábban, tapasztalatlanságból hangoztatott intelemmel találkozhatnak még ma is azok, akik kipróbálják a családállítást. Már régóta tudjuk, hogy ezek közül egyik sincs kőbe vésve. Olvass tovább, hogy ne dőlj be tudatlanságból fakadó félreértelmezéseknek…

  1.        Nem beszélhetek az állításomról…

Ez a legkényelmesebb útravaló, a családállitó szempontjából, De mi van a hátterében? Ne derülhessen ki, mi történt a családállításon? Ha ugyanis beszélhetnél róla, valamelyik ismerősöd, aki szintén  ismeri ezt a módszert, esetleg máshová jár, netán még megkérdőjelezhetné amit neked mondtak? NINCS ilyen szabály! Azt, valóban ajánljunk, hogy egyet aludj rá, és aznap ne ezzel foglalkozz. Ennek oka a hatás maximalizálása.  Lélekszinten dolgozunk, a tudattalanba küldünk üzeneteket. Szeretnénk elkerülni, hogy tudatosan (védekezésül) gyorsan felülírd, amit a családállításon hallottál. Illetve: elmondod a friss tapasztalataidat a párodnak, aki épp meccset néz, vagy a barátnődnek, aki teljesen ellentétes folyamatot él meg mint te, egyikőjük nem figyel igazán oda, a másik  a maga igazát hangoztatja, azaz a reakciók elbizonytalaníthatnak. Mikor kapcsol ki a tudatos irányításod? Amikor alszol. Egy éjszakányi idő elég, hogy az üzenetek megérkezzenek a lelked legmélyére. Másnapra az marad meg, amivel tudatosan is van dolgod, nyugodtan elmondhatod bárkinek, ami az állításon történt, gondolkozhatsz rajta, hiszen másképp hogyan hoznál döntéseket, menedzselnéd a változásaidat?

Nálunk évek óta, és kísérletképpen ezért is létezik az utólagos (természetesen ingyenes) konzultációk és a "garanciális javítás" lehetősége, hogy a klienseink tudjanak visszakérdezni, azaz nekünk, családállítóknak is merjenek beszélni az állítás utáni tapasztalásaikról. Így pontosítunk félreértéseket, így sikerülhet kiküszöbölni azt, hogy valami ne megfelelően rögzüljön a tudatban.

  1.        Elég elmenni egy családállításra, és megváltozik az életem…

Sajnos, nem ilyen egyszerű. Ez a módszer rejtett háttérfolyamatokat tár fel, megoldásokat konstruál. Nem HELYETTED old meg bármit is, NEKED mutat utat. Minden változás azon múlik, TE mit kezdesz azzal, amit a családállításon láttál. Ugye így már érthető miért szabad, sőt, olykor kell is beszélned, gondolkodnod az állításodban tapasztaltakról.

(Ám. Az az igazán jó ebben a módszerben, hogy mindig jöhet egy következő eset, aminél mindennek az ellenkezője igaz. Van olyan, hogy arra kérjük a klienst, most csak hagyja hatni mindazt, amit az állításban látott. Léteznek olyan állítási formák is, mint például az autopoietikus,amikor az állítást nem befejezzük, csak abbahagyjuk, és a kliens lelkében zajlik tovább a folyamat…Viszont ez ritka, indokolt, és szakmailag magyarázható. Nem egyenlő tehát a fogalomnélküliséggel.)

  1.      Nem állíthatok egy ideig (6 hét, 3 hónap, fél év...stb.), ha nemrég dolgoztam egy problémámmal…

A hallgatóink elég intenzív önismeretben vesznek részt, így a nyári táborokban egy héten belül, többször is állítanak. A valódi szabály a következő: a lelked diktálja a tempót, az a fontos, hogy minden újabb állítás egy újabb előrelépést segítsen. Ezt hívjuk folyamatmunkának. Ha részt vettél egy állításon, persze mindig érdemes megnézni, megélni, mi változik körülötted, az életedben. Ha újra elakadnál, eljött a finomra hangolás időszaka. NINCS tehát időkorlát. Sőt. A témáid is lehetnek különbözőek. Azért, mert anyáddal/apáddal nem jössz ki, és ezzel nemrég dolgoztál, még minden további nélkül kérheted a családállítás segítségét például életstratégiai kérdésekben, azaz megnézheted, melyik munkahelyet választ ki, avagy milyen iskola lenne megfelelő a gyerekednek.

  1.        Egész nap ott kell lennem a csoportban, és állítás közben sem moccanhatok…

A Rendszerakadémián mi a nyitott ajtók hívei vagyunk. Úgy tanítunk állítást vezetni a hallgatóinknak, hogy akkor sem zökkenhetnek ki, ha egy villamos váratlanul átrobog a szobán. És működik így is. Minden korlátozás az adott állításvezető biztonságérzetét szolgálja, ami rendben is van, csak nem szabad túlmisztifikálni bizonyos dolgokat. NEM esik szét a csoport energiája, ha egyesek később csatlakoznak, vagy korábban hazamennek.  Még akkor sincs gond, ha a kliens képviselője állítás közben netán kimegy a mosdóba. Félbehagyjuk. Aztán folytatjuk. Amíg az állításvezető nem zökken ki, tudja mit csinál, azaz felkészülten irányít, nincs olyan külső körülmény, amely az állítást befolyásolhatná.

  1.        Hellinger terápiára megyek…

A módszer neve a világ sok nyelvén is CSALÁDFELÁLLÍTÁS, magyarul rövidítve: családállítás. Bert Hellinger ismereteket, felismeréseket, bizonyított tudományos megfigyeléseket, elméleteket szintetizált. Valóban ő hozta létre  az első „kézikönyvet” a családállításhoz, és elévülhetetlen érdeme van, hogy a családállítást szélesebb közönség is megismerhette, ám nagyon sok szakember kellett még (például Böszörményi Nagy Iván) ahhoz, hogy ma tudjunk ezzel a módszerrel dolgozni. A világ családállítói azóta pontosították Hellinger törvényeit, és elképesztő fejlődésig vitték el ezt a módszert, amely napjainkban is folyamatosan alakul. Ám az változatlan, hogy NEM TERÁPIA, noha lehet terápiás hatása is. Aki tehát Hellinger terápiát hirdet, azért teszi, hogy marketing szempontból előnyhöz jusson. (terápia = biztos gyógyulás) Vagy szakmailag nincs teljesen tisztában azzal, hogy milyen módszerrel dolgozik.

Szólj hozzá

terápia tévhitek családállítás Hellinger Rendszerakadémia